Familieopstelling

Familieopstelling

Herken je één of meer van onderstaande situaties?


Terugkerende conflicten in je gezin

Extreme emoties van ouder en/of kind

Moeite met genieten van het ouderschap

Overbezorgd, overvraagd of moeite met grenzen stellen als opvoeder

Onbegrijpelijk, extreem gedrag van het kind

Plots ontstane gedragsverandering van het kind

Je kind vertoont claim gedrag

Je kind weet zijn/haar plek in het gezin niet te vinden

Voortdurende strijd tussen je kinderen

 

En lukt het je niet om met een blijvende oplossing te komen?

Dan kan een familieopstelling de manier zijn om dit wél te bereiken.


Familieopstelling

Vaak is het gedrag het gevolg van iets anders.

En dan is de vraag, wil je het gedrag aanpakken of de oorzaak?

De oorzaak ligt vaak op een onderliggende laag. Vandaar dat vele tips en tricks niet helpen en niet tot de kern van het probleem komen.

 

In een familieopstelling werk ik met jou als ouder op deze onderliggende laag en daardoor ontstaat er vaak een blijvende oplossing. Een familieopstelling in persoonlijke setting wordt met één ouder gedaan. Het voordeel hiervan is dat de kinderen niet mee hoeven te komen naar de coaching.


Vaak wordt bij een familieopstelling ook de tafelopstelling meegenomen. De reden hiervoor is dat de plek aan de eettafel ook de plek in het gezin bepaalt.


Hoe werkt het?

De vraag/situatie wordt door middel van vloertegels door de ouder opgesteld, uiteraard  alles onder begeleiding van een ervaren coach.

De ouder komt op een eigen tegel te staan en de situatie ontvouwt zich er omheen. Tijdens de opstelling hoeft er niet veel gepraat te worden, er wordt vooral veel ervaren.

Dit geeft veel inzicht en de oplossing ontstaat vanzelf. De opstelling werkt op bijzondere wijze door in het hele gezin. Het probleem is verdwenen, of is nu wel via het gedrag aan te pakken.


Gemiddeld zijn er 2 tot 3 coaching sessies nodig om tot een structurele blijvende oplossing te komen.


Ervaring moeder:

Naar feestjes en uit spelen gaan, was al maanden een probleem voor mijn 6-jarige dochter. Een advies over een andere opstelling aan onze eettafel, met name de positie van haar 2-jarige broertje, leek bij haar al een andere mindset te creëren. Nadat ik vervolgens een familieopstelling bij Jolanda had gedaan, is ze zonder problemen bij haar vriendinnetjes gaan spelen. Laat dat kinderfeestje nu ook maar komen!.”